Hoelang duurt een burn-out

Hoe lang duurt een burn-out?

Hoe lang duurt een burn-out? Dat is afhankelijk van een heleboel dingen. Bij sommige mensen is de burn-out zwaarder en erger dan bij de ander, dit is zeker wel bepalend voor hoelang een burn-out duurt. Ook kan de duur van een burn-out verkort of verlengt worden door eigen wil en motivatie. Als iemand geen zin heeft om actie te ondernemen en niet bereidt is om mee te werken aan herstel dan zal een burn-out veel en veel langer duren dan bij iemand wie zijn schouders eronder zet en wel bereidt is om in behandeling te gaan.

Hoelang duurt een burn-out?

Sommige mensen zijn zo sterk dat ze na één maand al weer sterk in hun schoenen staan en alweer beginnen met werken voor een paar uur in de week. Andere mensen doen er anderhalf jaar over om weer aan het werk te komen. Dit is zeker ook niet erg, want iedereen is anders en iedereen bepaalt zijn eigen tempo waar diegene zich goed bij voelt.

Als iemand zich voor 100 procent inzet voor herstel dan is gegarandeerd dat iemand in niet alle te lange tijd bij zichzelf verbetering voelt, het begint met meer energie krijgen en het weer zin hebben om een stukje te wandelen of om een film te kijken. Dit is de eerste stap naar herstel, geleidelijk aan zal je steeds meer energie krijgen om dingen te gaan doen en om na te denken over bepaalde dingen.

De tweede stap is actie ondernemen tegen de dingen die ervoor zorgen dat je stress krijgt. Deze dingen of mensen moet je elimineren uit je leven, is dit niet mogelijk leer er dan mee omgaan. Als je dit niet doet zal je niet snel herstellen en de duur van je burn-out verlengen. Je blijft dan juist in de huidige situatie hangen of zelfs nog erger, je gaat weer achteruit. Er zijn cursussen die je kunt volgen om te leren omgaan met stress, zo’n cursus kan helpen bij het aanpakken van deze stress factoren.

De derde stap is het weer beginnen met dagelijkse activiteiten zoals het huishouden of het verzorgen van je kinderen, ook kun je er in overleg met de Arboarts ervoor kiezen om weer te beginnen met werken, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je er klaar voor bent. Begin eerst met wat simpele dingen die je makkelijk kunt volhouden, bijvoorbeeld de was doen of het schoonmaken in huis. Zo breng je de duur van een burn-out niet in gevaar. Als dit goed gaat kun je taken wat gaan uitbreiden, ga eens wat doen in de tuin of ruim je zolder op. Als dit goed gaat kun je beginnen met een uurtje per week werken. Als dit ook goed gaat kun je dit langzaam gaan opbouwen in overleg met de Arboarts en je werkgever.

Stap vier waarschijnlijk ben je nu al vele maanden verder en misschien al ben je zelfs al wel weer aan het werk voor een aantal uur in de week. Het gaat de goede kant op met jezelf en voelt je al stukken beter. Nog even volhouden en doorzetten en hele duur van burn-out heb je weten te doorstaan.

Advertentie