Behandeling burn-out

Behandeling

Behandeling burn-out. Dat verschild enorm per persoon, de één heeft een echte therapie behandeling nodig waarbij er diep wordt ingegaan op allerlei dingen die de burn-out veroorzaakt hebben. In de meeste gevallen is een behandeling in de vorm van rust en zoveel mogelijk ontspanning de juiste manier om er uiteindelijk van af te komen.

Behandeling burn-out

Wat het allerbelangrijkste is bij de behandeling van een burn-out is het verminderen of complete weghalen van de stress factoren. Denk hierbij aan teveel stress in het gezin of op het werk. De meeste mensen die in een burn-out terecht komen stoppen tijdelijk met werken om zo doende rust te krijgen die ze anders niet zouden krijgen.

Als iemand in een burn-out zit dan hebben lichaam en geest langere tijd niet de kans gehad om zich voldoende te kunnen herstellen. Het is dan ook van belang dat dit zo snel mogelijk weer kan. Veel slapen en rusten is iets om mee te beginnen. Sporten of andere vormen van lichaamsbeweging zorgen ervoor dat het lichaam in conditie blijft of dat de conditie beter wordt. Een paar keer per week sporten of om de dag sporten is genoeg, elke dag sporten kan averechts werken en de situatie alleen maar verergeren. Neem voldoende rust tijdens het sporten, zo zorg je ervoor dat je lichaam niet nog meer overbelast raakt.

Een andere goede zelfbehandeling is het bezig blijven zolang je thuis zit. Ga niet de hele dag stil zitten op de bank voor de televisie of voor de computer. Zorg dat je bezig blijft met activiteiten waarbij je je goed voelt. Ga bijvoorbeeld een stuk fietsen of wandelen, een stukje rijden met de motor of auto. Als je een hobby hebt, hou je hier dan mee bezig. Wat wel belangrijk is, is dat als je je moe begint te voelen je dan ook echt je pakt.

Een ander belangrijk aspect in het overwinnen van een burn-out is het loslaten van de dingen waar je je aan ergert. Bijvoorbeeld niet meer boos worden als iemand geen richting aangeeft in het verkeer of dat oude vrouwtje voor die 50 gaat rijden waar je 80 mag rijden. Dit zijn allemaal stress factoren, hierdoor maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon dat op lange termijn je lichaam sloopt. Spier weefsel wordt minder en drang tot seks vermindert. Je wordt moe en sloom en kunt niet meer goed functioneren. Probeer je daarom zo min mogelijk op te fokken over dingen die je toch niet kunt veranderen. Haal een paar keer diep adem en denk aan iets dat je vrolijk maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om met een psycholoog of psychiater te gaan praten. Deze mensen zullen naar je luisteren en je advies geven. Je natuurlijk ook gewoon met iemand uit je eigen omgeving gaan praten of met iemand van je werk. Als dit niet werkt voor je dan kun je naar een professioneel persoon gaan op het gebied van therapie. Je kunt dan kiezen uit de volgende therapieën, Psychoanalyse gebaseerde therapie, Cognitieve gedragstherapie, Gestaltetherapie, Lichaamstherapie, Oplossingsgerichte therapie, Psychodrama, Biofeedback gebaseerde therapie of je maakt gebruik van zelfhulpboekjes. Een psycholoog, psychiater of bedrijfsarts weet vaak wel wat de beste behandeling is voor de burn-out.

Advertentie